Manieren van ontspannen

Hier vindt u alles wat u over de ontspanningstechnieken van IkTijd moet weten.

SNELVINDER


Autogene Training

Autogene training is een wereldwijd wetenschappelijk erkende methode voor diepe ontspanning en herstel van lichaam, geest en ziel, die op autosuggestie gebaseerd is. Deze effectiefste westerse ontspanningsmethode is volledig vrij van religieuze invloeden.Het is geschikt om je in iedere situatie onmiddellijk tot rust te brengen, duurzaam lichaam en geest te ontspannen, voor pijnbestrijding en prestatieverhoging en vermindering van stress en angst. Door de concentratie op het eigen lichaam en de daardoor optredende ontspanning wordt men afgeleid van de problemen van alledag, en wordt men

Progressieve spierontspanning

Het principe van de progressieve spierontspanning (ook progressieve spierrelaxatie, afgekort PMR genoemd) volgens de methode van Edmund Jabobson is op een bewust aanspannen en ontspannen van bepaalde spiergroepen gebaseerd, waardoor een toestand van diepe ontspanning in het lichaam wordt bereikt. Naast het versoepelen van pijnlijke spierspanning kunnen ook andere symptomen van lichamelijke onrust, zoals hartkloppingen, transpireren of trillen, verminderd worden.

Qigong

Qigong heeft als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) het doel de energie in het menselijk lichaam te verhogen, hem lichamelijk en geestelijk flexibeler te maken en hem te helpen om tot een gezonde geestelijke gesteldheid te komen. Ook bekend als „Aziatisch yoga“, bestrijkt Qigong met zijn holistische benadering zowel gymnastische als ook meditatieve elementen. Veel van de ademhalingsoefeningen en bewegingen gaan over van spanning naar totale ontspanning, waardoor Qigong vooral als ontspanningsprogramma aan te bevelen is. Het helpt u om permanent innerlijke rust en gelatenheid te vinden, en is vooral aan te bevelen voor mensen met een hoge bloeddruk, slaapstoringen en spanningssymptomen.

Yoga

Yoga Is een oude Indische filosofie. Het belangrijkste doel bij yoga is door een veelheid van geestelijke en lichamelijke oefeningen het lichaam met de ziel en geest in harmonie te brengen. Yoga-oefeningen hebben op het lichaam een versterkende en op de geest een ontspannende werking. De oefeningen worden gedaan om kracht, flexibiliteit, conditie en evenwicht te trainen. Bij een correcte uitvoering is de positieve werking van yoga die door de eeuwen heen beproefd is voor de gezondheid wetenschappelijk bewezen.

Hatha-yoga is in de westerse landen de belangrijkste vorm van yoga, waarbij naar evenwicht tussen lichaam en geest gestreefd wordt  vooral door lichaamsoefeningen (asansas), ademoefeningen (pranayama) en meditatie. De grondbeginselen van yoga worden geleerd, het werkt ontspannend en helpt stress te verminderen.

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga, waarin de verschillende asanas vloeiend in elkaar overgaan. Vinyasa is een intensieve vorm van yoga, die de spieren versterkt en het uithoudingsvermogen, de balans en beweeglijkheid stimuleert. Voor ieder die over basiskennis beschikt, geschikt.

Tai Chi

Tai chi is oorspronkelijk een in het Chinese keizerrijk ontwikkelde vechtsport. In de westerse wereld beschouwt men tai chi steeds meer als een bewegingsleer die de gezondheid bevordert, en die ook goed is voor de persoonlijkheidsontwikkeling en de meditatie. De leer van tai chi is gebaseerd op het Chinese principe van Yin en Yang. Het moet helpen om blokkades los te maken en het innerlijk evenwicht te herstellen. Het bijzondere kenmerk van tai chi zijn de langzame bewegingen, die doen denken aan het afspelen van een film in slow motion.

UW MENING
Breng uw stem uit...
Waardering: 1.0 van 5. 10 stem(men).
Klik op de waarderingsbalk om dit onderdeel te waarderen.
 • Twitter
 • Facebook
 • studiVZ
 • MySpace
 • deli.cio.us
 • Digg
 • Folkd
 • Google Bookmarks
 • Linkarena
 • Mister Wong
 • Newsvine
 • reddit
 • StumbleUpon
 • Windows Live
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yigg

COMMENTAREN
Geen reacties

commentarierën

Voeg reactie toe

* - verplicht veld

*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Als U het woord niet kunt lezen, klik hier.
*
*